Solid borgerlig flertall

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det blir et klart borgerlig flertall, ifølge SSBs valgprognose.

DEL

Landet får ny regjering, men Høyre og Frp er avhengig av sentrum for å sikre flertallet i Stortinget etter valget, ifølge SSB-prognosen.

Følge liverapporten fra valget nederst i saken!

De to borgerlige partiene ligger an til å få 69 mandater på Stortinget, viser prognosen til Statistisk sentralbyrå klokka 22.40 mandag kveld.

Drømmer om rekord

Høyre-toppene er overbevist om at Erna Solberg blir statsminister.

Etter at rundt 50 prosent av stemmene er telt opp, får Høyre tilslutning på 26,3 prosent av de stemmeberettige.

Høyre med Erna Solberg i spissen holder valgvake på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo.

Arne Hjeltnes sier til Budstikka at han er sikker på at det blir et brakvalg og drømmer om rekord på 31,8 prosent.

Jan Tore Sanner er litt mer forsiktig og ligger 6,4 prosentpoeng lenger bak.

– Så optimistisk som Hjeltnes er ikke jeg i min drøm, men jeg tror på 25,4, sier Sanner til avisen.

Så langt er forhåndsstemmene til 278 kommuner av 428 talt opp. Det er kun i 113 kommuner at både forhånds- og valgtingsstemmene er opptalt.

Erna Solberg vil først senere mandag kveld tale til mer enn 1.200 tilhengere som er samlet på valgvaken i Oslo sentrum.

Stort Erna-smil

Men veien til makten går gjennom sentrum. Høyresiden er avhengig av støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre - enten i en regjering eller som parlamentarisk støtte i Stortinget - for å sikre flertallet.

Til sammen ligger de fire partiene an til å få 99 stortingsmandater. Prognosen er basert på forhåndsstemmer og opptalte stemmer oppdatert klokken 22.40.

– Hvis dette blir resultatet, ligger det an til å bli et solid borgerlig flertall og et historisk valg for Høyre. Det ser ut til å gå veien, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

Jubelen sto i tallet på partiets valgvake, og partileder Erna Solberg «var et stort smil», ifølge Sanner. Det synes uansett rimelig sikkert allerede nå at landet får en ny regjering. Dagens opposisjonspartier har alle garantert at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering.

99 mandater

Arbeiderpartiet ligger riktignok an til å bli det største partiet på Stortinget, med 56 mandater og 30,6 prosent av stemmene, men bekymrer ikke kvinnen som trolig blir landets neste statsminister.

– Jeg har aldri sagt at det var veldig viktig å bli større en Arbeiderpartiet. Det vil i så fall bli et fint frynsegode, sa Erna Solberg på vei inn til Høyres valgvake.

Flertallet synes og trygt på valgdagsmålingen til VG, der sentrum-høyre også får 99 stortingsmandater.Det knytter seg en del usikkerhet til de første prognosene, i og med at de baserer seg på en relativt lav andel av det totale antallet stemmer.

– Målingen til NRK gir flashback til situasjonen for fire år siden, sier Abid Raja til NTB.

Venstre er et av partiene som kjemper for å holde hodet over sperregrensen, og Raja følte seg ikke trygg selv om oppslutningen lå på 4,6 prosent, noe som ville gitt åtte mandater - seks flere enn partiet har på Stortinget i dag.

Sentrumskamerat KrF derimot lover allerede nå at partiet skal «klare å manøvrere politisk tyngde» hvis prognosen til SSB blir valgresultat, ifølge nestleder Dagrun Eriksen.Flere partier har kjempet en kamp om å komme over sperregrensen på 4 prosent. Prognosene viser at alle dagens partier på Stortinget er over grensen gir dem rett til å være med på fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

SV er det partiet som har levd farligst, men karet seg på prognosene opp til 4,1 prosent. Det gir partiet sju stortingsrepresentanter, mot dagens 11. Rødt-leder Bjørnar Moxness får en plass i nasjonalforsamlingen, mens Miljøpartiet De Grønne ikke når fram hvis SSB-prognosen blir valgutfallet.

KrF ligger an til en oppslutning på 6,0 prosent, og vil med det få en like stor stortingsgruppe som i dag, ti stykker, mens Senterpartiet ser ut til å gå fram fra valget i 2009 med 13 representanter, tre mer enn i dagens Storting.

.

Artikkeltags