(Hamar Dagblad)

Nøyaktig klokken 23.10 mandag kveld tok Einar Busterud ordet på valgvaken i Hamar rådhus. Han utropte By- og bygdelista til valgets vinner i Hamar og var samtidig klar på at han selv nå trolig tar over ordførerkjedet igjen.

Ja, Busterud var ikke snauere enn at han stakk hodet inn i BBLs valgkamp roll-up med påskriften; Hamars neste ordfører?

Etterpå dro han på pub - det var tid for både feiring, ettertanke, fred og ro.

Usikker etter forhåndstemmene

Men det var en lang vei mot målet mandag kveld.

For først kom forhåndsstemmene som viste at Arbeiderpartiet holdt godt stand og et BBL som lå et par-tre prosent under det Busterud hadde håper på når drøyt 3.500 stemmer var talt opp.

- Det var i laveste laget, sier han.

Men så dundret resultatene fra Lunden krets inn og BBL tok råsterke 50,3 prosent på Busteruds egen hjemmebane.

- Det var da jeg skjønte at dette kom til å gå vegen.

BBL tok også kretsseieren både på Ingeberg, Lovienberg og Ridabu. Og til slutt ventet man kun på Hamar vest og spenningen gikk på hva jernbanesaken kunne ha gjort i dette området.

Arbeiderpartiet tok Hamar vest med sine 41,1 prosent mot BBLs drøye 21, men det var ikke nok.

Vil skape bredt samarbeid

For nå går det mot et ordførerskifte i Hamar, selv om sittende ordfører Morten Aspeli mandag kveld nektet å innse at slaget trolig er tapt, så er Busterud trygg på at han skal sikre seg flertall gjennom forhandlinger.

Det går mot en 22-17 fordeling av mandatene blant kommunestyrets 39 mandater når Bustrud og BBL (11) får med seg Høyre (5), Venstre (2), MDG (2), Sp (1) og trolig SV (1).

- Vi ønsker å få til et bredest mulig samarbeid. Det vil være en klar fordel når vi ser hvilke utfordringer kommunen har med økonomien, sier Busterud.

Og akkurat her ligger nok mye av det som blir Einar Busteruds bane som ny ordfører i Hamar. Det blir neppe noen kjøpefest etter at det de siste årene har blitt klippet snorer over en lav sko i bysentrumet.

- Det blir et par sure år. Det skal vi alle være forberedt på. Men vi har lagt et grunnlag for hvordan vi skal få økonomien på rett kjøl igjen, og man skal huske på at vi heller ikke i 1999 hadde noen blomstrende økonomi. Denne bygde vi opp gjennom 2000-tallet, sier Busterud.

Et økonomiutvalg kommer nok rakst på plass, ettersom Busterud har vært sterkt kritisk til at dette ble fjernet.

Men først skal det forhandles, men dette vil nok gå raskere enn mange kanskje hadde forestilt seg. Busterud tror BBL og samarbeidspartiene kan være enige om en grunnplattform allerede tirsdag.

Men det gjenstår å se - det er også endel detaljer i dette spillet, men Busterud er trygg på at ordførerkjedet havner rundt halsen hans igjen.

- Ingen Busterud-effekt

Tilbake på puben fikk Busterud etter hvert selskap av både Tor Inge Martinsen, Inga Borud og flere over midnatt, men det var ingen store utskeielser for valgvinnerne.

Selv om Einar Busterud nok innerst inne vet hva han har betydd for BBL i sitt eget og partiets comeback, så framhevet han laget denne gangen.

- Dette er ingen Busterud-effekt. Det er en BBL-effekt. Aldri før har vi kjørt en så god valgkamp og vi har hatt med oss mange. Vi har laget alt materiale selv og klart å engasjere folk på stand.

Og det er nettopp den gode valgkampen Busterud holder fram som årsaken til valgseieren. Han tror nemlig ikke for eksempel jernbanesaken har vært det som bikket det i BBLs favør.