Gå til sidens hovedinnhold

Valgkamp virker

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Meningsmålingene spriker, spesielt mye i de lokale tallene. Men, det er først om halvannen uke at de fleste avgir sine stemmer, og mange er fortsatt i tvil. Samtidig øker spenningen om hvordan Stortinget blir sammensatt. Det synes ganske klart at Ap-leder Jonas Gahr Støre blir landets nye statsminister, men det er uklart hvilke partier som blir med på laget. Og enda mer uklart hva slags parlamentarisk grunnlag en Støre-regjering vil få.

Støre ønsker seg en regjering der Ap, Sp og SV er med, men det er i skrivende stund usikkert om en slik koalisjon vil ha flertallet i ryggen. De tre partiene får i dag bare 81 mandater. Det trengs 85 mandater for å ha flertall i Stortinget.

Men hvis vi ser på de lokale fylkesmålingene samlet sett, blir bildet et annet. Ifølge tallknuserne i Poll of polls kan Støre her være sikret et knappest mulig flertall. Men flere av fylkestallene er litt gamle og har kanskje ikke fanget opp Senterpartiets siste nedtur. Ap ligger an til å gjøre et dårligere valg enn for fire år siden.

Samtidig går SV tilsvarende fram. Også Sp synes å få en god pluss. MDG har gått mest fram i løpet av valgkampen, og Rødt ligger an til å gjøre det historisk godt. Mest spenning knytter det seg til om Venstre og KrF klarer det samme. Frp vil ventelig gjøre det betydelig dårligere enn for fire år siden. Også Høyre taper noe terreng.

I 2017 viste undersøkelser at halvparten av velgerne skal ha bestemt seg underveis i valgkampen. Bare 17 prosent holdt fast på de samme sakene som viktigst. I år må vi ta med at rekordmange har forhåndsstemt, per 1. september var tallet 765.366, men uansett kan vi konkludere med at valgkamp virker, også i år.

Det er uklart hvilke partier som blir med på laget.

Kommentarer til denne saken