Advarer mot farlig glatte veger lørdag

FARE FOR GLATT VEG: Meteorologene advarer mot glatt veg og farlige kjøreforhold i Innlandet lørdag ettermiddag og kveld.

FARE FOR GLATT VEG: Meteorologene advarer mot glatt veg og farlige kjøreforhold i Innlandet lørdag ettermiddag og kveld. Foto:

Fredag ettermiddag og natt til lørdag vil temperaturene ligger på godt under 10 minus i Innlandet. Utover lørdag ettermiddag stiger temperaturen igjen og det fører med seg fare for underkjølt regn og såpeglatte veger.

DEL

Meteorologisk Institutt advarer mot svært vanskelige kjøreforhold.

– Det kan bli veldig glatt og farlige kjøreforhold på vegene, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Seberg ved Meteorologisk Institutt fredag ettermiddag.

Han forklarer værutsiktende slik:

– Dette er en typisk situasjon med hvor veldig glatte veger blir resultatet. Underkjølt regn og regn som fryser på bakken. Langs bakken er lufta kald. Når det kommer inn varm luft blir kald luft liggende langs bakken. Den er som kjent tyngre enn den varme luften som stiger opp. Da kommer nedbøren som regn og fryser til is enten like før den treffer bakken eller umiddelbart etter at den har kommet ned, sier han.

Meteorologen understreker at det kan oppstå lokale variasjoner.

– Det er alltid vanskelig å vite om og hvor disse forholdene inntreffer. Men det er alltid fare for glatte veger når slike temperaturendringer oppstår. Kjør etter forholdene og sjekk føret før og etter at du starter turen, sier Sveberg.

Fakta om underkjølt regn

  • Underkjølt regn er regndråper som fryser til is ved kontakt med omgivelsene når det er minusgrader.
  • I Norge er det innlandet som er mest utsatt for underkjølt regn på vinterstid.
  • Underkjølte vanndråper er flytende selv om det er minusgrader. For at vann skal fryse må det ha noe å fryse på (frysekjerner).
  • Underkjølt regn kan oppstå ved en varmfront-passasje om vinteren. Varmfronten inneholder varm, fuktig luft. Luften i høyden er da varmere enn bakken.
  • Dersom det er en luftlomme i høyden med varmegrader, vil snø som faller gjennom denne luftlommen smelte. Når regndråpene igjen treffer luft med kuldegrader blir de underkjølte, og vil treffe bakken som frysende regn.
  • Når de underkjølte regndråpene treffer bakken, vil de altså fryse til is øyeblikkelig. Bakken fungerer som frysekjerne.

Kilde: Yr.no

Artikkeltags