Ekstremværet Urd på vei mot Sør-Norge

(Illustrasjon: yr.no)

(Illustrasjon: yr.no)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Meteorologisk institutt melder 1. juledag at ekstremværet Urd er på vei mot Sør-Norge.

DEL

– Urd kan gi kraftig vind og vinkast på Østlandet mandag kveld og natt til tirsdag, opplyser Meteorologisk institutt.

Operasjonsleder hos politiet i Hedmark ber folk om å følge med på værmeldingene de neste døgn.

– Ta hensyn til varslene som blir gitt, og ta forholdsregler. Ekstremværet vil også merkes i Hedmark, om enn noe svakere enn ved kystfylkene, sier operasjonslederen.

Kraftig vind

Østafjells ventes det mandag kveld og natt til tirsdag kraftig vind fra vest eller nordvest med vindkast mellom 25 og 35 meter i sekundet. Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld vil vannstanden mellom svenskegrensen og Lindesnes ventelig være 90 til 130 centimeter over verdiene i tidevannstabellen. Vannstanden blir høyest i Oslofjorden.

Søndag lå stormsenteret rett sørøst for Island. Det går nordøstover fram til mandag morgen. Deretter tar det en sørøstlig retning og treffer kysten av Møre og Romsdal mandag kveld.

Ekstremværet som nå er på vei, er oppkalt etter den norrøne skjebnegudinnen Urd. Hun var en av de tre nornene som styrte menneskenes skjebner og satt under verdenstreet Yggdrasil.

Høye bølger

På Vestlandet sør for Stad vil været mandag ettermiddag øke til vestlig full og periodevis sterk storm med vindkast på 35 til 45 meter i sekundet innover land. Tidlig på kvelden dreier vinden til nordvest og minker sent om kvelden.

Det ventes også høye bølger langs kysten med en bølgehøyde på mellom 13 og 15 meter. Den maksimale bølgehøyden anslås til å bli opp mot 25 meter.

Mellom Lindesnes og Stad ventes høy vannstand mandag ettermiddag og kveld. Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld ventes vannstanden her å være 75 til 90 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Siden 2010 har det vært to tilfeller av ekstremvær som har berørt/rammet Hedmark. Det er:

* 29. januar 2016 – Tor (vind): Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

  • Se video fra Tor her:

    Ekstremværet Tor traff fredag ettermiddag Nordsjøen og oljeplattformen Troll C. Disse bildene er filmet av de ombord. Bildene viser også den svært kraftige vinden i Ålesund. Ifølge Meteorologisk institutt blåser det nå vind med orkan styrke i byen. Selv fortøyningen til båtene på kaia blir blåst avgårde.

* 17. september 2015 – Petra (nedbør): Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

  • Se video fra Petra her:

    Odd Nordlie i Styggberget opplevde flommen på nært hold igjen. For andre gang på 5 år holdt han på å miste huset sitt.

LES OGSÅ: 

Det blir ekstremvær

Ekstremværet Urd har fått varselstatus «Fase B». Det betyr at meteorologen har avgjort at det blir ekstremvær og uværet får navn. Varselet er mer detaljert enn forutgående meldinger og oppdatering skjer minst hver 6. time.

Det er totalt fire faser av varsling, og de er: A: Melding om økt overvåking før mulig ekstremvær kan nå Meteorologisk institutts ansvarsområder. B: Varsel om ekstremvær før det ventes å inntreffe. C: Uværet pågår. D: Uværet er over. Opprydding og reparasjoner pågår.

Overordnet kriterium for å sende ut varsel om ekstreme værforhold er at det er sannsynlig at været vil forårsake omfattende skade eller fare for liv og verdier i et betydelig landområde (fylke/landsdel).

LES OGSÅ: – Forbered deg på ekstreme «Urd» 

Og HER kan du se hvordan været er/blir der du bor!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken