(Hamar Dagblad)

– Vi var ordensvakter for konserter, kulturarrangementer, restauranter og utesteder. Da Regjeringen sa at utelivet måtte stenge, så ble det full stopp for butikken over natta, forteller Kjetil Brenden, avdelingsleder for sikkerhetsselskapet PSS Securitas i Innlandet.

Må være kreative

Mange av de 140 vekterne i hans selskap er nå permittert.

– Det er absolutt en krevende situasjon. Hos oss har mange vektervirksomhet som en biinntekt, samt at vi har en del studenter på ansattlistene. Vi har valgt å permittere de som ikke har PSS som eneste arbeidsgiver, forteller Brenden.

Samtidig har han og kollegene måttet tenke kreativt for å holde bedriften i gang.

– Vi jobber knallhardt med å finne nye markeder og bistå moderselskapet Securitas

Og Brenden gleder seg over at de nå har klart å finne helt nye områder hvor PSS-ansatte benyttes.

– Vi har blant annet klart å komme oss inn i apotek i distriktet. Dessuten leverer vi nesten daglig oversikt over mannskaper til politiet. Samarbeider med politiet er meget godt, forteller Brenden.

– Vi forsøker hele tiden å se framover, finne ut hvor våres tjenester kan brukes.

– Noen eksempel?

– Nå spår man jo flom, og da må vi tenke: «Hvor kan vi bidra dersom en et slikt scenario skal dukke opp». Vi er ikke større enn at vi klarer å kaste oss rundt fort. På under tre timer klarer vi å stille mange mannskaper.

– Sånt sett er vi nesten mer operative nå enn til vanlig, for da var vi bundet opp av arrangementer som skjedde natt til fredag og natt til lørdag.

Spår mer innbrudd

PSS ble etablert som privatetterforskningsselskap i 2008. I 2012 ble det kjøpt opp av Securitas. PSS hadde i mellomtiden hadde vokst seg store på å ta på seg oppdrag som ordensvakter.

Innlandsavdelingen er driftet fra Ridabu:

– Men vi er operative fra Kongsvinger i sør til Vinstra i nord. Fra Elverum i øst til Storefjell i vest. Vi dekker altså et område som er større enn Danmark.

– Vi har vært brukt mye på uteliv, konserter, festivaler og eventer. Vi var blant annet ansvarlig for sikkerheten på X-Games. Også har vi en liten enhet som vi kaller Spesialtjenesten, som driver det man kaller eskorte og livvakttjeneste. Kort og godt: Vi leverer tjenester på stadig flere områder.

Framover spår Brenden at PSS Securitas vil jobbe mer med sikkerhet rundt hytter og hyttefelt:

– Et samfunn med mer arbeidsledighet vil dessverre få en økning i vinningskriminalitet. Både vekterselskap og politiet er bevisste på at det er flere grupperinger som nå ser seg ut hytteområder i Østlandet og Innlandet, og man frykter at de vil gjennomføre regelrette raid.

– Hyttefelt er store verdier, som nå står mer eller mindre ubevoktet. Politiet er opptatt med sitt, mens Heimevernet kontrollerer grenser.

– Så etterspørselen etter vektertjenester vil komme.