Morten Værhaug skrev 07.10 en flott kronikk om noe av det fine og særegne i Elverum, blant annet den enkle tilgangen til natur og friluftsliv. Vi deler kjærligheten til skogen rundt oss, men er ikke helt enig i alt han skriver.

Han sier at "Vi har ikke 45 forskjellige kafeer med uteservering hvor du kan drikke kaffe latte". Vi har ikke telt hvor mange kafeer vi har, verken med eller uten uteservering, men vi tenker at de er en viktig del av det lokale næringslivet og tilbudet til oss som bor her. Det er bra for oss at de som driver kafeene vil satse hardt arbeid på å være med å skape et Elverum som har både et levende sentrum og endeløse skoger utenfor.

Han skriver videre at "Vi har ikke noe som ligner Mjøsfronten i Hamar. Eller Mjøsparken i Brumunddal." Vi har kanskje ikke noe som er helt likt, men Elverum kommune har vært ganske gode på nærmiljøutvikling. Derfor har vi en elvepark som strekker seg fra Skateparken utenfor EUS, videre til lekeplass og Tuftepark nede ved Glomma, derfra går gang – og sykkelstien langs elva forbi en rekke sitteplasser, miniparker og bålplasser frem til kjærlighetsstien, den botaniske hagen og til Forstmann. Om du vil kan ruta fortsettes inn på museene og om sommeren er pop – up cafeen Elvelangs åpen i hagen i Arnsteins veg 24.

Vi vet ikke helt hva vi skal tenke om at det trekkes frem som positivt at vi ikke har influencere for vi har faktisk flere. Livsstilsjentene består av to studenter på bachelor folkehelse på høyskolen. De bruker fagkunnskapen til å fremme et sunt kosthold og trening. Trening_og_mental helse viser frem sin egen reise med livsstilsendring. Siden i sommer har vi drevet en felles Instagram profil, beathe_and_cathrine, hvor vi ispedd en god dæsj humor viser vennskap og mulighetene ved å være aktiv med en stor kropp. Noe av det vi fokuserer mest på er mulighetene i nærområdet i og rett utenfor Leiret.

Ikke alle har tid, lyst eller mulighet til å kjøre eller gå lang til skogs. Det er derfor like viktig å fremme alle de små oasene med muligheter for lek og friluftsliv rett utenfor der folk bor. Vi vil trekke frem parken utenfor rådhuset, rundt Sagtjernet og skolegårdene som eksempler. På Vestad hvor vi bor er det basketbane, relativt ny fotballbane og bålplass i skolegården. I tillegg har vi Terningen Arena med løpebane, tennisbane, volleyballbane, basketbane og mye mer. Utstyrsbiblioteket Fritt Frem ligger under Ungdommens Hus og låner ut alt du kan tenke deg av utstyr. De har sekker, soveposer, tennisballer, rulleski, fotballsko, sparkesykler og så mye at det er helt utrolig at det er gratis, men det er det.

Vi er så fullstendig enige i det vi tror er intensjonen til Værhaug, nemlig å påpeke det som er unikt for Elverum. Vi skjønner hvor det kommer fra for vi både ser og hører klagesangene om at "det skjer aldri noe her". Det er viktig og riktig å trekke frem alt det som er bra med hjemstedet vårt, og vi er enige at man skal være stolte av at man er skogsfolk, men vi vet ikke om alle identifiserer seg med å være det. Vi tenker at manglende kunnskap om alt som finnes er en del av grunnen til at folk klager og troller synspunktene sine i kommentarfeltene på sosiale medier, men vi tenker også at følelse av utenforskap er en vel så viktig grunn. Det hjelper ikke om hele verden foregår utenfor døra di om du ikke kan være med og Elverum har en befolkning hvor mange har sine utfordringer knyttet til økonomi og helse. Det skaper en avstand mellom det som finnes og muligheter til å være med.

Vi tror derfor at i tillegg til å vise frem alt som er flott med å bo i Elverum, så må vi være rause med forståelsen av at noen lever og opplever livet og hjemstedet vårt annerledes. Det finnes folk her også med raske livsstiler, folk er karriereorienterte, vi har mosjonister som sparker, løfter og løper nær opptil idrettsstjernene vi ser i nettavisa eller på kamp. Noen lever livet i et heseblesende tempo og elsker det, noen løper beina av seg fordi det er nødvendig for å overleve. Ro i verken kroppen eller sjela er ikke den eneste veien til Rom og ikke mulig for alle heller.

Vi tenker at det er kombinasjonen av natur og urbant, muligheten for sjelefred i skogen, mental tilfredsstillelse i et interessant arbeidsliv, aktiviteter etter ønske og evne og et levende uteliv som gjør Elverum til et sted både vi og andre vil bo og utforske. Vi vil i alle fall oppfordre alle til å benytte seg av de mulighetene som finnes av kafeer, uteliv, nærområder og naturen. Det er ikke mulig for oss å love at du verken blir eller føler deg rikere enn de som bor innafor Ring 3, men om du gjør mer av det du liker og gjerne sammen med noen folk du liker, da er det gode muligheter for noen fine opplevelser og hverdagsglede i alle fall.