Fag som ble fjernet i fjor, er igjen i fare og kan bli borte for godt

USIKKER FRAMTID: Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) bekrefter at framtiden ser mørk ut for en rekke programområder i de videregående skolene i fylket. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

USIKKER FRAMTID: Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) bekrefter at framtiden ser mørk ut for en rekke programområder i de videregående skolene i fylket. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

Artikkelen er over 2 år gammel

En rekke programområder som ble fjernet fra tilbudet i de videregående skolene i Hedmark i fjor, står i år i fare for å bli strøket for godt. Årsaken er dårlige søkertall for andre år på rad.

DEL

Blant tilbudene som er i fare, finner vi treteknikk (vg2), design og trearbeid (vg2) og helsesekretær (vg3) ved Elverum videregående skole. Treteknikk har bare en søker, mens det er to søkere med ungdomsrett til design og trearbeid. Helsesekretær har bare fire søkere med ungdomsrett, men her er det en del søkere uten rett.

På restaurant- og matfag (vg1) ved Trysil videregående skole er det bare en søker med ungdomsrett, mens det kun er sju søkere på barne- og ungdomsfag.

Dataelektronikerfaget (vg3) på Nord-Østerdal videregående skole har kun en søker, mens det er seks søkere til kokk- og servitørfaget (vg2). Sistnevnte programområde har også seks søkere uten ungdomsrett.

Ved Midt-Østerdal videregående skole på Koppang er det også flere programområder med få søkere. Teknikk og industriell produksjon (vg1) har to søkere, elektrofag (vg1) har fem søkere og påbygging til generell studiekompetanse (vg3) har kun en søker med ungdomsrett.

Skuffet Trysil-rektor

Rektor Bjørn Matsson ved Trysil videregående skole omtaler søkningen til restaurant og matfag som skuffende og er innforstått med at den ligger langt under fylkestingets vedtatte normtall, altså det antall elever som må til for at et tilbud skal settes i gang. Normtallet er satt til 9 elever på yrkesfag og 18 elever på studieforberedende.

Mattson viser til fylkesrådets kommende vedtak om tilbudsstrukturen når det gjelder oppstart eller trekking av tilbudene med dårlig søkning.

Det samme gjør rektor Anne Buttingsrud ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset.

Henger i en tynn tråd

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) vil ikke legge ned fag og programområder over bordet:

– Om noen av fagene strykes for godt, kan jeg ikke svare konkret på nå. At de henger i en tynn tråd siden søkningen er så svak, er det ingen tvil om, sier Gjestvang, som viser til at fylkesrådet skal vedta den endelige tilbudsstrukturen for neste skoleår, trolig i løpet av april.

– Det vi ser nå er et konkret resultat av den sterke elevnedgangen vi står midt oppe i her i Hedmark. Det er helt sikkert at tilbud som finnes i dag, blir borte. Det er også mye som tyder på at fag som tidligere har strevd med liten søkning, vil få enda svakere søkning framover på grunn av færre elever totalt. Kampen om ungdommene blir sterkere både mellom fagområder og steder. Jeg vet at dette er en realitetsorientering som er vanskelig for mange, men uten nok elever kan vi ikke opprettholde tilbud og heller ikke tilby god nok kvalitet, sier Gjestvang.

Artikkeltags