Gå til sidens hovedinnhold

Fylkesrådet snur i saken om Midt-Østerdal videregående skole: – En seier for Stor-Elvdal

Artikkelen er over 3 år gammel

Kampen for Midt-Østerdal videregående skole førte fram. Fem av åtte programområder som var foreslått nedlagt, blir likevel satt i gang. Stor-Elvdal-ordfører Terje A. Hoffstad (Ap) er ikke i tvil: – Dette er en seier for oss.

Det ble et historisk møte i fylkesrådet. Vanligvis foregår disse møtene uten at det er publikum til stede.

Mandag morgen ankom to busslaster med folk fra Stor-Elvdal, som ville uttrykke sin støtte til Midt-Østerdal videregående skole.

Fylkestingssalen måtte tas i bruk, og en stappfull sal ble vitne til at fylkesrådet ga etter for presset og vedtok at fem av åtte nedleggingstruede tilbud skulle opprettholdes.

Det betyr at følgende programområder blir igangsatt til høsten, selv om de på grunn av dårlig søkning ble foreslått nedlagt:

* Vg 2 Barne- og ungdomsarbeiderfag

* Vg 2 Realfag

* Vg 2 Språk, samfunnsfag og økonomi

* Vg 3 Realfag

* Vg 3 Språk, samfunnsfag og økonomi

Fagene som blir nedlagt er Vg1 Elektrofag, Vg1 Teknikk og industriell produksjon og Vg 3 Påbygging til generell studiekompetanse.

– Vi får beholde grunnstammen i skolen. Det er noe å bygge videre på. Jeg tar dette som en seier, sier ordfører Hoffstad, som vil arbeide for bedre søkning neste år. I år var det bare 51 søkere til skolen, og det er først og fremst søkerne fra nabokommunene Åmot og Rendalen som har blitt færre.

– Det var 16 potensielle søkere i Stor-Elvdal i år. 14 av disse har søkt plass ved skolen. Neste års kull er større, omtrent dobbelt så stort. Det gir håp for neste år, sier Hoffstad, som understreker at det er viktig å få opp igjen interessen for skolen igjen blant søkerne i Åmot og Rendalen.

Også de frammøtte elevene var glade etter fylkesrådets vedtak:

Oda Sundli, som skal begynne på Midt-Østerdal videregående skole til høsten, og Lieselotte Kehnscherper, som går på skolen, jublet for at fylkesrådet har snudd.

Protester gjorde inntrykk

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) la ikke skjul på at hun har opplevd de siste dagene som intense. Hun var selv til stede under demonstrasjonen på Koppang fredag kveld.

– De mange protestene gjorde inntrykk. Dette er uansett en vanskelig og kompleks sak, som vi har brukt mye tid på. Det blir stadig færre ungdommer i fylket, og fylkeskommunen får mindre penger å drive for. Noe må gjøres. Derfor har fylkestinget bestemt at det skal være minimum 60 prosent oppfylling av klasser for at programområder skal bli igangsatt. Minstetallet på yrkesfag er ni elever, og minstetallet på studiespesialiserende er 18 elever. Søkertallene på Midt-Østerdal videregående skole ligger langt under dette, sier Gjestvang, som likevel valgte å komme med et endringsforslag i fylkesrådet. Dette endringsforslaget ble vedtatt, noe som gjør at fem av de åtte programområdene som lå an til å bli strøket, fortsetter.

Hedmark fylkeskommune og Stor-Elvdal kommune vurderer en forsøksordning, som går ut på at kommunen skal drive videregående skole på vegne av fylkeskommunen. Gjestvang håper denne samarbeidsløsningen kan realiseres.

Mister tilbudet

Et skår i gleden for dem som kjemper for Midt-Østerdal videregående skole, er det at elektrofag og teknikk og industriell produksjon forsvinner.

– Det betyr at alle tilbudene til teoritrøtte gutter blir borte, påpeker Hilde Solvang, rektor ved Stor-Elvdal ungdomsskole. Hun deltok selv i aksjonen for å beholde et bredest mulig tilbud. Hun opplyser at rundt 60 elever fra ungdomsskolen og 30 elever fra Midt-Østerdal videregående skole hadde tatt turen fra Koppang til Hamar mandag morgen.

Fylkesråd Gjestvang påpeker at tilbud som ikke igangsettes i år, får en ny mulighet neste år dersom søkningen er god nok.

– Dette blir et hvileskjær med mulighet for mobilisering, sier hun.

En klar advarsel

Fylkesråd Thomas Breen (Ap) kommer med en klar advarsel når det gjelder framtiden for Midt-Østerdal videregående skole:

– Det er blitt sagt at den dårlige søkningen skyldes usikkerhet rundt skolen. Andre skoler som har opplevd usikkerhet, som for eksempel Skarnes videregående skole, har fått økte søkertall. Jeg må si jeg ble veldig lei meg da jeg så årets søkertall til Midt-Østerdal videregående skole. Vi har særbehandlet nettopp denne skolen i lang tid. Vi valgte ikke å høre på konsulentene som anbefalte oss å legge ned skolen. Vi har tatt hensyn til de lange avstandene. Søkertallene var en alvorlig skrell. Til Koppangsflokken vil jeg si at dere nå har 11 måneder på å mobilisere. Vedtaket i fylkesrådet om å opprettholde tilbud som egentlig ikke har mange nok søkere, er en engangsforeteelse. Blir det så svake søkertall neste år også, blir skolen borte. Dere har 11 måneder på dere til å opprettholde engasjementet og prate opp skolen, sier Breen.

Varaordfører Linda Otnes Henriksen (Ap) fikk med seg Breens klare advarsel.

– Nå er det opp til oss. Vi må stå på. Vi tar utfordringen, slår hun fast. 

Les også: Katastrofalt dårlige søkertall ved Midt-Østerdal videregående skole: Kan sette hele skolen i fare

Kommentarer til denne saken