(Glåmdalen)

(Nettavisen): Denne høsten har det vært flere medieoppslag om Justis- og beredskapsminister Emilie Mehls bruk av TikTok. Kritikerne frykter at sensitive opplysninger kan komme på avveie, siden TikTok er eid av kinesiske Bytedance og i praksis underlagt statlig kontroll.

Frps Per-Willy Amundsen og Høyres Sveinung Stensland har stilt skriftlige spørsmål til ministeren vedrørende TikTok-kontoen.

I forrige uke skrev tidligere Asia-korrespondent for NRK, Anders Magnus, nå spaltist i Nettavisen, en kommentar der han spør om når justisministeren skal slette kontoen sin. Anders Magnus viser blant annet til at regjeringen i Sverige anbefaler at alle politikere og tjenestefolk i statsadministrasjonen sletter TikTok.

Les også: Mange unge er glade for at justisministeren er på TikTok

Vil ikke slette kontoen

Før helgen deltok Mehl på en pressekonferanse om PSTs hjemler. Nettavisen spurte da om hun har planer om å slettet sin TikTok-konto. Justisministeren har over 16.000 følgere på TikTok. Det siste innlegget hun publiserte er datert 6. oktober i år.

– Nei, jeg har gjort strenge vurderinger om sikkerheten rundt min bruk av TikTok og det oppfordrer jeg også alle andre som er på enten den appen eller andre sosiale medier til å gjøre, sier Mehl til Nettavisen.

Justisministeren understreker overfor Nettavisen at hun har svart på denne kritikken flere ganger tidligere. Av sikkerhetsmessige vil ikke justisministeren spesifisere hvilke grep hun har tatt.

– Det er viktig at folk har et bevisst forhold til hva slags innstillinger man har på, hva slags informasjon man lagrer og hvordan man bruker alle apper som samler inn mye informasjon. For meg, i den rollen jeg har, innebærer det også noen ekstra forholdsregler, legger hun til.

Innstillingen hun sikter til, og som norske brukere også kan justere på, er blant annet tilgangene applikasjonen har til mikrofon og bilder. I tillegg understreker justisministeren at det er lurt å ha et bevisst forhold til hva man lagrer ellers på telefonen sin.

Les også: Høyre kritisk til at PST får lagre data i kun fem år: – Spillerne har veldig god tid

– Viktig å ha et bevisst forhold

Politiets sikkerhetstjeneste forteller at de gir råd om sosiale medier til regjeringsmedlemmer.

– Vi i PST har ansvar for sikkerheten til myndighetspersoner og deriblant regjeringsmedlemmer. I de samtalene vi har med dem, gir vi generelle råd, blant annet om sosiale medier. Det er ikke sånn at vi sier at «du må være på den plattformen og ikke på denne», sier Martin Berntsen i PST til Nettavisen.

– Det viktigste for oss er at myndighetspersoner har et bevisst forhold til hva de legger ut, først og fremst av hensyn til sin egen sikkerhet, legger han til.

– Så det er ingen grunn til at tro at kinesiske myndigheter kan hente ut informasjon fra norske telefoner og bruke det?

– Det betyr det ikke.

Her understreker Berntsen at det uansett vil være en risiko å legge ut innhold på sosiale medier.

– Jeg tror at uansett hva du legger ut på sosiale medier kan du aldri vite helt sikkert hvor informasjonen havner. Det kan aldri være helt trygt, og det gjelder ikke bare TikTok, men alle andre plattformer også.

Les også: