Gå til sidens hovedinnhold

Vil lovfeste norsk vaksineproduksjon

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen har sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og flere andre stortingsrepresentanter fremmet et forslag i Stortinget med mål om å sikre vaksineproduksjon i Norge.

Forslaget fra Ap Stortinget går ut på å be regjeringen fremme en sak som sikrer offentlig-privat samarbeid om etablering av et nasjonalt cluster for utvikling og produksjon av vaksiner for mennesker, dyr og fisk.

– Koronautfordringen viser viktigheten av å ha tilstrekkelig tilgang på legemidler i en krisesituasjon i verden. Etter virusutbruddet har stater vært opptatt av å sikre egen tilgang, enten fra nasjonale beredskapslagre eller egenproduksjon. Dette skaper begrensninger på internasjonal handel med legemidler, sier Sandtrøen.

– Ved å legge til rette for økt norsk produksjon av legemidler der vi har muligheter for dette kan vi både styrke innbyggernes sikkerhet samtidig som vi får flere arbeidsplasser. Og nå trenger vi virkelig begge deler, understreker han.

Sandtrøen, som er landbrukspolitisk talsperson for Ap, viser til at Norge også har kunnskap på vaksiner innenfor veterinærfeltet.

– Vi er gode på friske dyr i Norge, og den kunnskapen vi har med dyr, fisk og vaksiner kan vi dra nytte av for å styrke sikkerheten også for folk, påpeker han.

Kommentarer til denne saken