Våler JFF ber om folkeavstemning om vindkraft: – Vi burde gjort dette for tre år siden

AKSJON: – Vi synes det er på plass å be om en folkeavstemning i en så viktig sak. Men jeg ser at det burde vært gjort for minst tre år siden, sier leder i Våler JFF, Jonny Nymoen.

AKSJON: – Vi synes det er på plass å be om en folkeavstemning i en så viktig sak. Men jeg ser at det burde vært gjort for minst tre år siden, sier leder i Våler JFF, Jonny Nymoen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En rask underskriftskampanje i regi av Våler JFF ga 426 underskrifter med krav om folkeavstemning for eller mot vindkraftutbygging. – Lokalbefolkningen gløder, men jeg er redd vi er tre år for sent ute. Vi burde gjort dette langt tidligere.

DEL

Leder i Våler JFF, Jonny Nymoen, er fornøyd med antall underskrifter i en aksjon som ble gjennomført på noen få dager.

– Vi er svært mange som ikke vil ha vindkraftindustri i hjertet av Finnskogen. Vi krevde at Våler kommune skulle ta stilling til folkeavstemning før de ga dispensasjon til utbyggeren. Slik ble det ikke. Vi får bare avvente og se hva kommunen gjør med vårt krav og ta det derfra, sier leder i Våler JFF, Jonny Nymoen.

Innbyggerinitiativ

Rådmann i Våler. Eyvind Alnæs, sier at ettersom det er et innbyggerinitiativ, må det tas opp. Det vil skje i førstkommende formannskapsmøte, og da er det formannskapet som avgjør om kravet om folkeavstemning også skal til kommunestyret.

– Jeg skal ikke på noen måte forskuttere hva formannskapet og kommunestyret vil si om dette. Men vi har en anstrengt økonomi og har vel egentlig ikke råd til å holde noen folkeavstemning i en sak som er avgjort. Vindturbiner blir det nok uansett. All debatt i denne saken og et eventuelt krav om en folkeavstemning, burde kommet for minst tre år siden. Da hadde det startet i rett ende av saken, sier Våler-rådmannen.

Når det gjelder kommunestyrerepresentant Bjørn Thomas Bergets spørsmål om vedtaket som ble gjort mandag kveld, er innenfor lovverket, sier rådmannen at det er det.

– Det er et skjønn kommunestyrepolitikerne har gjort, noe de har full anledning til. Det må vi forholde oss til. Det er politikerne som i siste instans avgjør dette. Jeg kan ikke se at det vedtaket som er gjort, er utenfor lovverket, sier rådmann Eyvind Alnæs i Våler.

Ordfører Lise Berger Svenkerud sier det samme.

– Et innbyggerinitiativ er vi forpliktet til å ta opp før det har gått et halvt år. Vi tar det opp i førstkommende formannskap, sier hun.

Ingen skam å snu

Hedmark JFF og NJFF sentralt støtter underskriftskampanjen til Vler JFF.

– For oss er det helt naturlig å støtte Våler JFF i dette. NJFF sentralt har også et styrevedtak på at de ikke ønsker landbasert vindkraft i Norge. Jegere og viltet er ikke tjent med slike store og varige naturinngrep, sier styreleder i NJFF-Hedmark, Kjetil Hagen.

Han sier videre at han er betenkt over hvordan demokratiet settes på sidelinjen når det gjelder utbygging av vindkraft i Norge. Han peker på at det har skjedd endringer i planene i etterkant av at konsesjonen ble gitt, både ved økt effekt, og at turbinene blir betraktelig høyere enn opprinnelig planlagt.

– Dette har skjedd uten noen bred medvirkning eller muligheter til å komme med innspill. For lokalpolitikerne bør det ikke være noen skam å snu i denne saken. De bør ikke si ja til vindkraft på Finnskogen når det berører så store deler av natur- og kulturhistoriske verdier hvor gode krefter jobber for å få området innpå verdensarven til UNESCO, og spesielt ikke ettersom de hverken vil sitte igjen med inntekter i kommunekassa eller lokal sysselsetting, sier Kjetil Hagen.

Artikkeltags