Vil ha kompensasjon for vindkraft-nei

KOMPENSASJON: Engerdal Ap og Lage Trangsrud ønsker et statsfinansiert opplevelsessenter i Engerdal.

KOMPENSASJON: Engerdal Ap og Lage Trangsrud ønsker et statsfinansiert opplevelsessenter i Engerdal. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Engerdal Ap ønsker statsfinansiert opplevelsessenter som plaster på såret for tapte vindkraftinntekter.

DEL

Engerdal kommune gikk glipp av 345 millioner kroner over 25 år da Olje- og energidepartementet i fjor sa nei til å gi konsesjon for Kvitvola vindkraftverk.

Fra politisk hold kom det tidlig signaler om å se på måter kommunen kan kompenseres på for avslaget.

– Det var snakk om en milliardinvestering i Engerdal. Det er en mulighet vi kanskje aldri får igjen, sier Lage Trangsrud i Engerdal Ap.

Partiet legger i kommunestyret den 22. september fram et forslag som de håper kommunen kan stille seg bak.

– Vi ønsker ikke å dra opp igjen saken om vindkraft, den er avgjort. Men fakta er at Engerdal går glipp av store inntekter og utviklingsmuligheter. Vi vet nå at det blir utbygging på Raskiftet, og da ville det helt sikkert blitt det på Kvitvola, siden det var kalkulert som et mer lønnsomt prosjekt, sier Trangsrud.

Vil ha opplevelsessenter

Han mener det ikke er reelt med en økonomisk kompensasjon.

– Men staten bør hjelpe oss å etablere et tiltak som gjør at vi kan skape arbeidsplasser, sier han.

Som kompensasjon for tapte muligheter og inntekter foreslår partiet at staten og fylkeskommunen finansierer etablering og drift av et opplevelsessenter i kommunen.

Senteret skal tilby informasjon, veiledning, guidede turer, pakkeløsning av aktiviteter og overnatting rettet mot attraktive områder for friluftsliv.

– Senteret skal være en motor for den lokale reiselivsnæringa og bidra til økt aktivitet for eksisterende bedrifter, sier han.

Befolkningsnedgang

Med stor befolkningsnedgang i kommunen de siste årene, mener Trangsrud at vindkraftutbyggingen kunne muligheten de trengte for å snu trenden.

– Det er helt klart at Kvitvola ville vært en unik mulighet til å snu denne utviklingen. Men med et slikt senter kan vi skape mange nye arbeidsplasser og dermed kompensere for de tapte muligheter som storsamfunnet har påført kommunen, sier han.

Staten eier cirka 85 prosent av arealet i Engerdal. Omtrent 30 prosent av hele arealet på 2.200 kvadratkilometer er vernet.

– Det er lagt sterke begrensninger i bruk av de vernede områdene. Storsamfunnet bør som en konsekvens av dette bidra til at disse områdene gjøres tilgjengelig for alle brukergrupper- også de som trenger bistand for å oppleve vår unike natur. Et slikt senter vil bidra til at naturen Femund-Engerdal blir tilgjengelig for alle, sier Lage Trangsrud.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken