Kjørte rett inn i snøstormen

– Femundløpet avgjøres i villmarka, ikke på de komfortable sjekkpunktene, erklærte Robert Sørlie før han satte kursen mot høgfjellet og snøstormen.

– Femundløpet avgjøres i villmarka, ikke på de komfortable sjekkpunktene, erklærte Robert Sørlie før han satte kursen mot høgfjellet og snøstormen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fjellvettreglene gjelder ikke for hundekjørere.

DEL

Robert Sørlie og resten av av teten valgte å se bort fra varslene om full storm i fjellet da de startet på den ekstreme Folldalsrunden søndag ettermiddag.

Robert Sørlie og Birgitte Ness Wærner listet seg ut til hundene på det forblåste sjekkpunktet i Grimsbu mens Arnt Ola Skjerve unnet seg en liten høneblund innomhus.

Men vindføyka på sjekkpunktet er rene barnematen i forhold til stormen som venter dem når de skal innover snaufjellet i Kakelldalen og opp til 1.200 meter over havet på nordsiden av Storhøa.

– Det blir sikkert litt ruskete oppi der. Men det får vi ikke gjort noe med. Det er ute i villmarka løpet kjøres, ikke inne på de komfortable sjekkpunktene, erklærte Robert Sørlie mens han satte sokkene på hundene.

Brannmannen fra Hurdal snakker lavmælt med mild røst. Men han klarer samtidig å uttrykke en imponerende besluttsomhet. Erfaringen og dyktigheten har skaffet ham 10 seire i Femundløpet, flere seire i Finnmarksløpet og to seire i Iditarod

Birgitte Næss Wærner velger å legge seg rett i hælene på ham ut fra sjekkpunktet. Hun er minst ett hode lavere enn brannmannen, men like fokusert og konkurranselysten som Sørlie.

LES ALT OM FEMUNDLØPET HER!

Det hjelper kanskje også at hun har Thomas Wærner som handler og pådriver, ektemannen som vant fjorårets Finnmarksløp.

Robert Sørlie skal kjøre Iditarod i mars, verdens lengste løp. Da får han låne noen av de beste hundene til nettopp Birgitte og Thomas Wærner. Neste år blir rollene byttet om. Da skal Thomas til Alaska, med noen av Roberts hunder.

– Robert får plukke de hundene han vil ha førstkommende tirsdag. Hvor mange det blir, og hvilke hunder bestemmer han sjøl. Men valget vil naturlig nok stå mellom de som kommer til mål på spannet til Birgitte, sa Thomas før fruen satte kursen mot snøkoket i fjellet.

Bare få minutter etter at Birgitte Næss Wærner og Robert Sørlie hadde forlatt sjekkpunktet begynte Arnt Ola Skjerve å klargjøre for avreise. Han bevilget seg og hundene i overkant av én time mer hvile enn de to konkurrentene. Kanskje blir det et avgjørende taktisk valg når stormen treffer midt i ansiktet.

Sigrid Ekran og Marianne Skjøthaug er også i farta. Det blir tre kvinner og én mann i kamp mot naturkreftene.

FØLG FEMUNDLØPET DIREKTE:

Artikkeltags