For tre år siden var Therese dritt lei alt som het langrenn i august.
Da hadde det blitt altfor mye etter VM i Holmenkollen.
Det var litt det samme etter OL i Vancouver i 2010 også, men spesielt etter Kollen, forteller landslagstrener Egil Kristiansen til Østlendingen.
Setter standarden
For mens Martin Johnsrud Sundby, som i likhet med Johaug vant både verdenscupen og Tour de Ski forrige sesong, har økt med 150 treningstimer og sier selv han har tatt en sjanse, holder Johaug seg på samme nivå som tidligere. For ifølge landslagstrener Kristiansen, har Johaug prøvet, og feilet, tidligere.
– Therese har ikke alltid vært like flink. Til tider har det blitt for mye av alt, men spesielt de to siste årene har hun vært flink til å ta lærdom av de feilene hun har gjort. Man må gå i grøfta noen ganger og det har Therese gjort, sier Kristiansen, som også framhever Johaugs evne til å prioritere riktig.
– Therese er den på laget, sammen med Marit, som setter standarden når det gjelder effektivitet på trening og det å klare å hvile utenom.
Når langrennssesongen åpner med 10 kilometer klassisk på Beitostølen fredag, er det med en sprudlende og motivert Therese Johaug på start, til tross for en drømmesesong med verdenscupseier og Tour de Ski-seier forrige sesong.
Landslagstrener Egil Kristiansen mener Johaug er minst like god som fjoråret. For treningsmessig har Dalsbygda-jenta funnet suksessoppskriften.
– Jeg har funnet fram suksessoppskriften som har fungert de siste årene og gjort mye av det samme. Jeg føler jeg har funnet en passe dose med mengdetrening også har jeg vært enda mer fokusert på kvaliteten, sier Johaug.
Kristiansen påpeker at forskjellen mellom treningsmengden hos de to verdenscupvinnerne fra fjoråret ikke er stor, men at de sannsynligvis har gått litt i hver sin retning.
– Therese har nok heller gått litt ned på mengden. Det var et par år det var voldsomt mye.
Må tøye grensene
I oktober gikk tidligere landslagsstjerne Frode Estil ut og kritiserte treningskulturen i norsk langrenn, spesielt blant de yngre.
Men trønderen var også klar på at landslagsløperne sannsynligvis ville vært bedre om de trente litt mindre mengde og ble enda mer opptatt av kvalitet.
Johaug er enig i at kvaliteten må prioriteres først, men tror ikke hun hadde vært der hun er i dag uten å ta sjanser.
– Det er ingen vits å trene bare for å trene. Men samtidig må man pushe grensene, tørre å tøye strikken. Jeg gambler nok litt med hvor langt jeg tøyer strikken, men det er det som har gjort meg til en bra langrennsløper, sier Johaug