(Hamar Dagblad)

Før oppstarten i 2016 meldte Erik Spikkerud, Svein Erik Løberg og Håkon Busterud at Vinyl & Kaffe skulle bli et serveringssted og en møteplass for regionens musikkentusiaster. Av disse tre er det nå kun Busterud igjen, men visjonene lever fortsatt. Vinylsamlere fra bortimot hele landet handler på den lille nisjebutikken, enten ved fysisk oppmøte eller på nett. Den slags butikker finnes det nemlig ikke så mange av lengre og de lidenskapelige samlerne rundt om i landet kommer innom om de er i nærheten og mange reiser ens ærend.

– Butikken har vel blitt slik vi håpte den skulle bli. Kanskje bare litt mer rotete, sier Busterud og ler.

Men det er et slags system i rotet. Eller i hvert fall en tanke bak alle pappeskene med plater som står rundt omkring.

– Det er mange som synes det er veldig spennende å bla gjennom platene vi har satt ut i esker og det er denne jakten på gull som mange synes er spennende. Vi tenker vel at vi burde se litt mer av gulvet her, men det er en vanskelig øvelse. Det kommer jo stadig påfyll av plater, sier Busterud.

Drøyer markering

25. juni er den offisielle datoen for jubileet og planen for femårsfeiringen har hele tiden vært å ha en konsert. Den planen er uforandret, men sjøl med ferske oppmykninger av koronarestriksjonene vil ikke Busterud dra inn artister og publikum i den lille forretningen.

– Vi velger å drøye det litt og sikter oss inn på august. Vi har vel allerede gjort oss noen tanker om hvem vi vil ha til å spille her, sier Busterud og får bekreftende nikk fra medeier Ulf Michaelsen.

– Da har vi også litt lengre tid på oss til å rydde plass til musikerne, sier de og ler.

Falck-favoritt

Busterud har hatt platemesser siden 1992 og sitter på en vanvittig mengde plater. Dette visste omtrent alle musikkinteresserte i Norge og han fikk stadig forespørsler fra folk om de kunne få komme til Hjellum og kikke i platelageret hans. Slik oppsto tanken om et fast utsalgssted og Svein Erik Løberg kom opp med ideen til det som nå er Vinyl & Kaffe. Da lagde de en langtidsplan om å drive nisjebutikken i ti år og de har satt avtrykk i den musikkinteresserte delen av befolkningen.

– Christer Falck har flere ganger trukket fram Vinyl & Kaffe og vi har noen fra et begravelsesbyrå som legger turen innom her når de er på «jobbreise,» sier de og humrer.

Tar ikke ut lønn

Selv om butikken har åpent tre dager i uka ser ikke Busterud og Michaelsen på geskjeften som noe annet enn en hobby. Lønn tar de ikke ut, alt overskudd tilfaller driften.

– Pengene vi tjener på dette går til å utvide platesamlingen, ikke til lønninger. I denne bransjen er det viktig å ha penger på bok for plutselig kommer man over en platesamling som koster 2–300 000. Da er som regel ikke selgeren interessert i å vente på pengene, forteller de.