Annonsørinnhold i samarbeid med Varmefag Hamar

Hva er dette?

 
 

Bor du i en brannfelle?

Skader på pipen trenger ikke å bety at du må bygge en ny.

Annonsørinnhold i samarbeid med Varmefag Hamar

Signaler å ta på alvor

- Det er en gammel pipe, dette her. Huset er bygget i 1963, her har det vært fyrt med olje og parafin i over 50 år. Anders Saxlund åpner luken til den nye peisovnen. Norske piper utsettes ved bruk for forskjellig påkjenning ved forskjellig fyring.

- Vi hadde kjøpt en helt ny ovn, men det brant dårlig i den selv med tørr ved. Ovnen sotet også veldig, den ble helt svart etter fyring. Det var sånn vi kom inn på at det måtte være noe med pipen, sier Anders.

Sot på ovnens glass kan tyde på ufullstendig forbrenning som kan resultere i beksot i pipen og i verste fall pipebrann. Ved en tilfeldighet oppdaget Anna Rudsar pipeløpet på loftet.

- Jeg var oppe på loftet for å hente julepynt da jeg så pipen. Den så ikke bra ut, og jeg skjønte at vi sikkert måtte gjøre noe. Men jeg orket ikke tanken på å rive hele pipen, så jeg lukket øynene. Jeg så for meg en omfattende, kostbar jobb og masse støv i hele huset, forteller Anna.Huseierne fra Brumunddal kontaktet Varmefag Hamar da de forstod at det måtte faghjelp til for å sjekke om pipen var i orden.

5 tegn på at din pipe trenger rehabilitering:

• Dårlig trekk i ovnen

• Nedsotet glass

• Sprekker i pipen

• Misfarging av sot på pipen

• Oppløst fuge

En brannfelle

Det finnes forskjellige piper i Norge. Isolerte stålpiper, elementpiper med innvendig keramikkrør f. eks fra leverandøren LECA og tradisjonelle tegelpiper som hos Anna og Anders. Tegelpiper ble avviklet rundt 1969, og erstattet av elementpiper. Disse pipene har ulike leve- og garantitid. Hvis huset ditt er eldre enn 25 år og det ikke foreligger dokumentasjon på at pipen har blitt rehabilitert, er det lurt å sjekke pipen. Kontakt Varmefag Hamar for gratis konsultasjon, så finner vi ut hvilken pipe du har og om den trenger rehabilitering.

- Når jeg kom opp på loftet å så pipen til Anna og Anders, så jeg at den hadde en del sprekker. Den var også misfarget av sot. Jeg begynte med å fjerne noe av pussen, da oppdaget jeg at fugen, som er bindemiddelet mellom steinene, var begynt å gå i oppløsning. Antakeligvis på grunn av kondens i oljefyringen. Derfor blir dette et svakt punkt og kan føre til store problemer ved en pipebrann. Tore Granmo, jobber som murer og vet hva han snakker om.

Piperehabilitering er nytt for mange, men det er mange piper i Norge som trenger rehabilitering. Noen anslår 100.000 piper i hele landet, andre 100.000 piper bare i Oslo. Det betyr at mange må sjekke pipene sine. Ved en piperehabilitering får du jevnere trekk i pipen, og eksisterende ovner brenner bedre. Varmefag tilpasser løsningen til din pipe og ditt bruk. Arbeidet som utføres har 25 års garanti og øker boligens verdi.

Jobben gjort på en dag

En piperehabilitering kan være helt nødvendig av sikkerhetsmessige hensyn, men også for optimal bruk av din varmekilde.

- Løsningen for pipen til Anna og Anders var å bruke syrefaste stålrør. Vi bygger pipen på utsiden av huset og senker røret ned i den gamle. Slik slipper kunden et større inngrep ved å rive hele pipen, sier Tore. Selve inngrepet tar kun en dag.

- Nå er pipen helt trygg. Vi har bygd en pipe inne i den gamle pipen, så nå har Anna og Anders to piper. De er derfor dobbelt forsikret, hvis det skulle oppstå pipebrann eller gasseksplosjon i røret, fortsetter han.

- Den nye feieluken er senket ned i den gamle, nå har de to. Tore åpner feieluken og viser frem en blank, ny feieluke.

 

Ny ovn med nye pipe

Mange piper har eldre ovnshull som er murt igjen på en dårlig måte. Dette resulterer i dårlig trekk og svake punkter i pipen. En pipe kan også ha hatt en liten pipebrann uten at eirene har merket det. Pipen kan derfor være skadet uten at man vet det.

Etter fyringssesongen kommer våren, som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte. Varmefag Hamar har autoriserte fagfolk som kan hjelpe.

- Det vi var redde for, var at vi måtte rive hele pipen. Vi slapp jo det, heldigvis. Anders smiler.

- Jobben var gjort på en dag og vi kan bruke loftet igjen. Endelig skal vi isolere og legge gulv, som vi har utsatt fordi pipen kanskje måtte rives. Også får jeg en ny ovn i kjelleren og, de lager bare et nytt hull i det samme stålrøret.          Jeg kjenner bare at jeg er trygg , sier Anna. 

Varmefag Hamar

Del artikkelen på Facebook