– Det var en forferdelig og ubegripelig situasjon. Etter at nyhetsmeldingene begynte å tikke inn ringte jeg rundt til AUF-ere jeg kjente og fryktet at var på Utøya. Magnus Stenseth fra Elverum var der. Det var også Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset. De klarte seg heldigvis. Men Ismail Ahmed (19) fra Hamar og Andreas Dalby Grønnesby (17) fra Stange gjorde det ikke, sier Ap-lederen fra Trysil.

Han sitter i et sommertomt kontorlokale i Engerdal, der han fra januar har jobbet som jurist og innkjøpsrådgiver. Blikket hans glir ut av vinduet i bedriftens møterom, mot det lille kommunesenteret det det knapt nok er et menneske å se.

Det er som om grenda ligger helt i ro, i påvente av torsdagens tiårsmarkering av 22. juli-katastrofen der til sammen 77 mennesker ble drept. 69 av dem deltok på AUFs sommerleir på Utøya.

Dannet Trysil AUF

Even Eriksen hadde vært AUF-medlem i ett år, og massemordet ansporet ham til å ta initiativet til å danne Trysil AUF.

– Det som skjedde, vekket mitt politiske engasjement for alvor. Jeg kunne ikke forstå at noe menneske kunne handle så ekstremt som Anders Behring Breivik gjorde, fordi han hadde andre holdninger enn medlemmer i AUF. Det gjør jeg heller ikke i dag, sier 26-åringen.

Torsdag ettermiddag skal han tale under 22. juli-markeringen i Innbygda, som alle kommunens politiske partier står bak.

Ordfører Erik Sletten (Sp) og AUF-leder Asgeir Holmseth Snerten vil også tale. Det blir ett minutts stillhet og musikkinnslag ved Maria Særnmo, etterfulgt av gudstjeneste i Trysil kirke.

– For ti år siden var det tre AUF-ere i Trysil; Bjarne Skarpmo og Iselin Solvang i tillegg til meg selv. Men ingen av oss var på Utøya, sier Eriksen.

Sjokk

Han forteller om sjokket som rammet ham da omfanget av katastrofen på Utøya begynte å gå opp for ham.

– Jeg satt og så på Tour de France da kommentatorene sa at det tikket inn ei melding om ei bombe i Oslo. Da skiftet jeg kanal og fulgte nyhetene utover kvelden og natta. En stund var dødstallene oppe i over hundre, men neste dag var de heldigvis redusert noe. Uansett var det helt ufattelig, og vi må gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje igjen, sier han.

Han forteller at han ringte rundt til folk han kjente i Ap-miljøet, og at han selv fikk telefoner fra folk som lurte på om han var på Utøya.

Siden har han vært på Utøya fem ganger.

– Jeg feller alltid noen tårer på Utøya, spesielt når jeg leser tekstmeldingene mellom AUF-erne og deres pårørende, som nå er stilt ut på øyas minnesenter. Men selv har jeg bare gode minner fra Utøya. AUF har hele tiden vært klar på at vi skal ta øya tilbake, og det føler jeg at vi nå har gjort, sier han.

– Flott at vi står samlet

Han er glad for at alle partiene i Trysil står samlet bak torsdagens 22. juli-markering.

– Alle er klare på at dette er et angrep på samfunnet og demokratiet som aldri kan aksepteres. Det er flott at stiller seg bak denne markeringen, sier han.