Gå til sidens hovedinnhold

VM-sølv til Maiken- første medalje for Strandbygda IL

Maiken Caspersen Falla (30) sikret seg VM-sølv på sprinten torsdag formiddag. Det var hennes femte VM-medalje på rad - og den første som Strandbygda IL-løper.

Hun har slitt i hele høst, men viste som vanlig et enormt mesterskapshode da det gjaldt som mest. Maiken Caspersen Falla klinket til med et råsterkt VM-sølv i et tøft finaleheat.

Men en lang tå sikret hun sølvet foran Lampic.

- Det er helt fantastisk. Jeg er så glad, det var sååå lite om å gjøre, sa Maiken til NRKs reporter etter målgang, og viste en luke på omtrent tre centimeter med fingrene.

Og til tross for at hun hadde på et munnbind som dekket halve ansiktet, var det ingen tvil om at smilet holdt på å gå trill rundt for den meritterte 30-åringen.

- Med tanke på den høsten jeg har hatt, hadde jeg aldri turt å love VM-medalje. Men jeg vet jo at jeg kan, og da er det utrolig godt å lykkes. For meg føles dette sølvet som gull, jublet Caspersen Falla.

Det var imidlertid svenske Jonna Sundling som stakk av med VM-gullet. Hun reddet dermed dagen for broderfolket - som måtte se forhåndsfavoritten Linn Svahn ryke ut i semifinalen.

Byttet til Strandbygda i fjor høst

Caspersen Falla har representert Gjerdrum hele sin seniorkarriere, men meldte altså overgang til Strandbygda IL i fjor høst.

Hun tilbringer store deler av tiden sin i Elverum sammen med kjæresten Aleksander Gjelseth - og mer skal det bli.

For paret har kjøpt tomt, og planlegger husbygging på Smedstadtoppen.

Og det er ingen hvem som helst som nå flytter til byen. Den ferske medaljevinneren i VM er en av Norges mest meritterte langrennsløpere, og har en CV det lukter svidd av.

Den ble kronet med ytterligere en VM-medalje torsdag.

Imponerer alle

Men selv om svenskene kunne juble for gullet, var det enormt mange som gledet seg vel så mye over Maiken Caspersen Fallas sølv.

Da Ane Appelkvist Stenseth ble spurt om lagvenninnens innsats etter målgang, brast hun i tårer:

- Jeg er bare så imponert over Maiken. Hun er så rå, og hun viser gang på gang at hun er til å stole på når man kommer til finalene. I tillegg er hun en skikkelig lagspiller, konstaterte Appelkvist Stenseth, og fikk støtte fra langrennsekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen i NRKS studio.

- Maiken har 10 VM-medaljer på 13 starter, og kan også vise til tre medaljer på fire OL-deltakelser. Nå har ikke jeg gjort et systematisk søk, men jeg kommer ikke på noen andre som har like god statistikk, spesielt når man tenker på hvor mange løp hun faktisk har gått. Det er mange som har mye å lære av henne, fastslår Uhrenholdt Jacobsen.

På spørsmål om hva hun mener gjør Maiken til en så unik mesterskapsløper, svarer eksperten, som selv var lagvenninne med Caspersen Falla i mange år, slik:

- Jeg tror det er mange som kunne tenke seg hodet til Maiken. Hun er veldig godt forberedt, både fysisk og taktisk - og jeg er helt sikker på at hun har planlagt alt hun skulle gjøre gjennom hele dagen. Alt fra hvordan hun skulle varme opp, til hva hun har spist, testing av ski - men også i løypa. Hun har sikkert tegnet opp løypa og skissert mange forskjellige scenarier for hva som kan skje. I tillegg har hun en kjempestor erfaringsbank hun kan hente fra - og når man legger til vilje og sult ender man opp på denne måten!

Les også

Fra Stavåsen til historisk kongepokal: – Dette er stor dag for klubben

Kommentarer til denne saken