Film har i mange år vært en sentral del av Volumfestivalen i Elverum, og alltid i tett samarbeid med Østnorsk Filmsenter.

Det regionale filmsenteret for Hedmark og Oppland har årlig delt ut stipend til en av filmene som er vist under festivalen, men fra i år gjør man et nytt grep:

– Vi skal nå gi 10.000 kroner i stipend til den eller de som har den beste filmideen, opplyser Martin Høgberget. Han er filmansvarlig under festivalen.

– Vi vil at nye filmtalenter fra Hedmark skal komme med sin idé på inntil 150 ord, legge ved et lite budsjett og skrive litt om seg selv, fortsetter han.

Avstemming på nett

Sjangerne er kortfilm, musikkvideoer og dokumentar. Innsendingsfristen er 24. mai, og en fagjury skal så plukke ut de tre ideene med best potensial.

Vinneren skal deretter stemmes fram på festivalens hjemmeside, og blir utropt under filmkvelden 18. juni – på åpningsdagen av årets festival.

– Vi håper jo at vi kan gi disse pengene til et prosjekt som kan realiseres, og som kanskje kan vises på Volumfestivalen neste år, smiler Høgberget.

Han innser at 10.000 kroner ikke er en enorm sum i filmverdenen.

Men kanskje kan stipendet være det en ung, filminteressert hedmarking trenger for å realisere drømmen om å lage en dokumentar fra

Svalbard, eller å gjøre ferdig et manus man har en skisse til.

– Hadde jeg vært 18–19 år, så hadde dette vært noe jeg hadde hoppet på med en gang!

Kan realisere en drøm

Selv er Høgberget 24 år, er utdannet i Oslo og Australia, og har laget flere filmer.

For tiden regisserer han en Erik Lukashaugens nye musikkvideo, og i vår var han produksjonsassistent på «Kongens nei – tre døgn i april»-settet i Elverum.

Den filmen blir realisert etter en manuskonkurranse under filmfestivalen Movies on War i Elverum.

Volumfestivalens stipendkonkurranse skal imidlertid ikke være inspirert av dette.

– Konkurransen er for hedmarkinger i alderen 16 til 30 år, som har lyst til å drive med film, og som ikke har fått muligheten til å realisere dette før nå, sier Martin Høgberget.